Monday, November 07, 2005

Republikanskt tjuveri och demokratiskt hyckleri

Från xymphora 2005-11-05

Här är en av de mycket få intelligenta uttalanden jag har läst om den republikanska politikens nuvarande tillstånd och det kommer från den osannolika källan The Huffington Post. Titeln är ”Kaos i Vita huset och annat fullständigt skitsnack” av Tom Gilroy. Han skriver om republikanernas förment demoraliserade tillstånd:

”Här är en liten hemlighet; de vacklar aldrig eftersom de aldrig blir demoraliserade. De mäter inte framgång och misslyckande som ni och jag gör, genom att analysera hur allmänheten gagnas eller vad allmänheten önskar eller ens vad som är lagligt eller etiskt försvarbart. De mäter framgång efter hur mycket mer pengar de kan sleva i sig ur de offentliga trågen. Och enligt de måtten formligen drunknar de svinen i skit.

Så medan ni lägger armarna i kors i den triumferande förvissningen att åtalet mot Scooter Libby och republikanernas störtdykning i opinionsmätningarna visar att världen är vad ni alltid har trott att den är, tänk efter igen.
Pendeln som ni alltid talar om svänger inte tillbaka. Sanningen har inte kommit fram. Det som hänt är att det ni alltid har vetat bara har upprepats. Det finns inga nya informationer, så det blir inga nya konsekvenser. Och medan ni ler självbelåtet och känner att ni har fått rätt, bara fortsätter de att sluka mer och mer och skratta åt er mellan rapningarna.

För de bryr sig inte om er moraliska upprördhet, ert etiska omdöme eller vad allmänheten anser. De struntar i vad som populärt, lagligt eller bra för landet. De vill ha era pengar, punkt slut.

Så medan demokraterna brunchar och lägger upp taktiken för vem som nu ska ställa upp i presidentvalet 2008 (varvid man väljer mellan de 3 främsta kandidaterna, vilka samtliga vill ÖKA antalet amerikanska soldater i Irak!), sitter dussintals förhoppningsfulla Karl Rove-kloner på The Federalist Society och planerar, fem, sex, sju drag framåt i sitt oavbrutna plundringståg.”

Xymphoras tes är att demokraterna aldrig kommer någonvart därför att de i hemlighet gillar det Amerikanska Imperiet men bara vill att det ska vara någon annan som får allt blodet på sig. Därav inga verkliga ansträngningar att göra något åt de riggade rösträkningsdatorerna. Demokraterna kan fortsätta att rösta efter sitt samvete, trygga i sin vetskap att de kan lita på att Diebolds maskiner alltid kommer att välja republikaner.

Bevis? Medan demokraterna låtsas vara upprörda över avslöjandet av Valerie Plame som CIA-agent (något de skulle ha hurrat åt för tjugo år sedan) och över alla lögner som ledde till kriget i Irak, gissa vad som händer just NU? Alldeles riktigt: Exakt samma plan leder till ett anfall mot Syrien. Seymour Hersch påpekar att de till och med använder exakt samma slags lögner som de använde för att lägga grunden för attacken mot Irak. Hör jag en enda demokrat protestera mot detta? Hör jag en enda demokrat försöka stoppa Boltons plan att autnyttja FN-sanktioner och förmenta brott mot dem som oundviklig orsak till nästa krig? Nej. Fler amerikanska soldater förflyttas till Irak just NU. Planen förefaller lika vettlös som Irakplanen. De räknar med att kunna mjuka upp landet med bomber och sedan avvara kanske 40 000 soldater från Irak under några månader för att ta hand om Syrien. De kommer inte att behöva hålla landet stabilt — faktum är att Israel inte vill ha ett stabilt Syrien — eftersom de inte behöver stanna och skydda amerikanska baser, så de kan åka så snart de har ödelagt stället. Om två år kommer ett gäng demokrater att vara upprörda över lögnerna som ledde till attacken mot Syrien, men då kommer de nykonsevativa att ha gått vidare till Saudiarabien. Allt struntprat om Plame och Niger är med andra ord bara partipolitik från en grupp som egentligen gillar vad republikanerna gör och är extra noga med att inte säga något förrän det är för sent.

Det finns en viss uppfriskande ärlighet i att bara vilja stjäla pengar.

No comments: