Friday, December 16, 2005

USA är en psykopat

Från xymphora.blogspot.com 2005-12-11

En av de många fördelarna med regeringen Bush är att den verkligen visar, gång på gång, vilken enorm samling hycklare amerikanerna är. USA har alltid varit inblandat i attacker mot suveräna nationer. Irak är något nytt bara i den meningen att det gjordes helt öppet, i flagrant strid mot all internationell lag ( i stället för i förtäckt strid mot internationell lag). Amerikaner, i synnerhet CIA och Pentagon, har alltid sysslat med tortyr. The School of the Americas är bl. a. en skola som undervisar i tortyr. Den enda skillnaden mellan regeringen Bush och tidigare regeringar, inklusive under demokratiska presidenter, är att regeringen Bush är stolta över vad de gör och inte längre försöker dölja det (plus att vi har foton). Amerikaner är som den rasistiske förortsbon som inte vill att ”de där människorna” ska bo här, men tycker att Ku Klux Klan är frånstötande. Det är inte rasismen de motsätter sig, det är det oförblommerade hyllandet av rasismen som är problemet. Och på samma sätt är det inte tortyren i sig, det är den tillfredsställelse som befattningshavare som Rice och Cheney tycks få ut av att förespråka den. De flesta amerikaner stöder bruket av tortyr, de vill bara inte bli påminda om det. Det absoluta lågvattenmärket i de amerikanska imperiets korta historia måste vara när Rice reste till Europa och hävdade att amerikanerna inte tänkte tåla att européerna tillämpade sina egna lagar mot tortyr (inte för att USA skulle göra något sånt, blink,blink).

För att se hur illa det faktiskt står till, läs hur Juan Cole rättfärdigar bombningarna av irakiska civila med argumentet — man tror inte sina ögon — att amerikanerna behöver billig olja så att fattiga amerikaner slipper drabbas av höga bensinpriser (en vänsterversion av sippra-ner-teorin där han rättfärdigar vad som inte kan rättfärdigas därför att Amerikas fattiga kanske får ut en smula av det!) och hur samme Juan Cole vitmålar hela vitfosforskandalen på den grunden — man tror inte sina ögon här heller — att något sådant skulle amerikanska soldater aldrig göra. Cole må vara historieprofessor, men egentligen är han inget annat än en krigsbloggare med en IQ över 100. Han har kallat folk som inte instämmer i hans skriverier för ”tokvänstern”, även om han har backat på den punkten. Och Cole ska föreställa liberal! De konservativa har samma åsikter men bryr sig inte om några krångliga rättfärdiganden.

Lite frågesport:
Vad är det för skillnad på de här tre påståendena:

1. Jag var tvungen att skjuta bankväktaren, för jag behövde pengarna till knark.
2. Jag var tvungen att bedra aktieägarna, för jag behövde pengarna för att bekosta min dyrbara livsstil.
3. Jag var tvungen att anfalla en suverän nation som inte utgjorde något hot mot mig och använda kemiska vapen och bomber mot civila, för jag behövde oljan.

Svar: Det är en kuggfråga. Det finns ingen skillnad. Alla tre är påståenden från psykopater som bokstavligen inte ser något fel i att skada andra så länge deras egna begär tillfredsställs. USA, som land betraktat, är en psykopat och har varit det alltsedan andra världskrigets slut. Man ser det psykopatiska sättet att tänka i alla de slingriga distinktionerna mellan ”tortyr” (som vi aldrig skulle syssla med) och ”inhuman behandling” (som går alldeles utmärkt). Amerikaner är noga med att inte lämna några fysiska spår (foton är inte heller bra). Kan du inte sätta dit mig så gjorde jag det inte. Så talar en iskall psykopat.

No comments: