Friday, January 29, 2010

Apropå Alhambras insamling till en "sanningsannons"

Hej Hesham och tack för brevet. Jag tror också du gör bäst i att använda pengarna till att bjuda in von Bülow, Ås och Harrit, men kanske behövs även en fortsatt insamling till sanningsannons och annonser inför konferensen.

Hur som helst, månadsbrevet fick mig att fundera på en liten sak: översättaren i mig reser ragg när jag hör ordet "median" (och inte bara ordet utan framför allt vad "den" säger och vad den tiger om).

Under hela mitt liv fram till ganska nyligen har det hetat ett "massmedium", flera "massmedia", utan bestämd formändelse i plural. Det böjdes alltså precis som faktum/fakta. Och det låter ju vårdat och respektingivande. Sen blev det "massmedierna". Hmmm ...

"Medier" var folk som föll i trans under spiritistiska seanser, så "massmedierna" kunde väl gå an, förutsatt att de verkligen vore massor och spred en mångfald skilda tolkningar av vad som händer här i världen.
(Jag kommer osökt att tänka på de blinda männen som skulle beskriva en elefant. Inför verklighetens oändliga mångfald är vi alla blinda och kan på sin höjd treva oss fram, men även om våra beskrivningar blir motstridiga och ibland helt befängda, måste ju famlandet efter sanningen fortsätta och så många röster som möjligt få göra sig hörda. På detta vilar såväl den vetenskapliga empirismen som demokratin.)

All världens bloggare kan sägas ha tagit över det som borde vara "massmedias" roll, dvs fri öppen debatt och ett fritt, ocensurerat informationsflöde, ty i "median" lyser yttrandefriheten sannerligen med sin frånvaro, det vet vi.Så den rätta beteckningen på den kartellstyrda, homogeniserade "journalistik" som tutar i oss ständigt upprepade lögner dygnet runt, året om, tills de framstår som oomkullrunkeliga dogmer, är kanske ändå det för mig så fula ordet "median".

För det låter ju förbannat lättviktigt. "Median". Värt en axelryckning på sin höjd. "Median", en tyckmycken besserwisserklubb, en maffia, ett anhang, en lejd pöbelhop på jakt efter feltänkande, en maktens sliriga svans med anspråk på att rapportera vad som händer, för det har Murdoch talat om för dem ... Och vad som händer om de skriver saker han inte vill läsa, det behöver han inte ens tala om ...

Om de ändå vågade vara murvlar och muckrakers, inte bara ett drev zombier i konsensustrans som rapar ur sig andras propagandafloskler! Men det är klart att gräver man där man står som fast anställd journalist idag, då ger golvet vika under en, så genomruttet är det. Redan att hoppa jämfota kan bli ödesdigert ...

"Median" får det alltså bli. För det är den värd.

No comments: