Wednesday, October 05, 2005

Varför är demokraterna så korkade?

Från xymphora.blogspot.com 2005-10-03

Hur kommer det sig att demokraterna, i ett läge där Bushregimen har förlorat all trovärdighet, ändå inte gör några framsteeg utan faktisk vältrar sig i exakt samma sorts misstag som republikanerna har begått? Det har kommit en ständig ström av kritik från vänster, från exempelvis Alexander Cockburn, Jeffrey St. Clair, Ralph Nader, Juan Cole och många andra. Här är David Lindorff:
”Media berättar att de ledande kandidaterna till att nomineras till demokraternas presidentkandidat i valett 2008 är Hillary Clinton, Joe Biden, Bill Richardson och kanske John Kerry.
Vad alla dessa personer har gemensamt är sin öronbedövande tystnad om alla de viktiga frågor som amerikanerna och Amerika står inför.
Ingen av dem tordes visa sig vid den rekordstora demonstrationen mot Irakkriget som hölls utanför Vita huset i förra veckoslutet.
Ingen har sjungit ut om de republikanska korruptionsskandalerna.
Ingen har krävt ett offentligt program för att anställa alla New Orleans-bor som blivit hemlösa och sätta dem i arbete med att återuppbygga den ödelagda staden. I stället låter de Bush och den republikanska kongressen, med korrupta louisianademokraters samtycke, ta in spekulanter och samma profitörer som har sugit i sig återuppbyggnadspengarna i Irak.
Ingen har lagt fram en plan för att få stopp på USA:s budgetunderskott och urholkningen av den amerikanska ekonomin.
Ingen av dessa ’ledande oppositionskandidater’ har ens tagit någon form av ställning i fråga om den globala uppvärmingen — genom att t ex kräva skattetillägg på bilar och lastbilar med dålig bränsleekonomi och stränga gränser för koldioxidutsläpp från kraftverk och ett snabbprogram för utveklandet av alternativa energikällor.
Sanningen vad gäller det demokratiska partiet, det förmenta oppositionspartiet, är att det inte finns någon där. Det existerar inte längre.”


………………

Den amerikanska politikens motbjudande hemlighet är att de flesta amerikaner, inklusive de som gillar att betrakta sig själva som progressiva eller vänster eller liberala, faktiskt gillar det republikanska partiets politik. De kan svära och bedyra att det inte är sant, men man kan se det med egna ögon. De gillar att använda amerikansk övermakt till att mörda några arabjävlar för att spara några dollar när de fyller bensin i sina stadsjeepar (även om attacken mot Irak har fått bensinpriset att stiga!). De är rädda att priset på deras fastigheter ska sjunka om det Amerikanska Imperiet, som drivs av kontrollen över billig energi, börjar falla sönder. De trivs med att betala mindre i skatt och har inget emot de därav följande orättvisorna i socialförsäkringssystemet (de retar sig i hemlighet på att deras surt förvärvde pengar ska gå till ”welfare queens”). De fruktar fortfarande Willie Horton, trots att de inte riktigt minns vem han är (det traditionella republikanska underblåsandet av rasismen tar sig numera formen av ”kriget mot terrorn”, en annan av liberalernas hemliga förälskelser). Riggade röstdatorer tillåter dem att bibehålla sina politiska illusioner om att vara progressiva. De kan fortsätta rösta på demokraterna eller rent av på de gröna, i den lyckliga vetskapen att någon tekniker från Diebold flitigt arbetar för att se till att republikanerna blir omvalda oavsett hur rösterna fördelar sig. Du kan vara ett rasistiskt, själviskt, korkat krigshetsarsvin, precis som bonnläpparna som du föraktar så, och ändå leva kvar i illusionen att din politik är ren som nyfallen snö. Högern gillar ett korrupt valsystem eftersom det håller republikanerna kvar vid makten; vänstern gillar ett korrupt valsystem eftersom det låter dem känna sig som goda människor som röstar rättskaffens, samtidigt som det ser till att inte detta rättskaffens röstande sätter stopp för den värsta republikanska politiken. Orsaken till att amerikanerna använder riggade rösträkningsdatorer är att alla gillar dem. Och det är därför demokrater är så korkade.

No comments: