Thursday, September 01, 2005

Katrina som symbol

från
www.xymphora.blogspot.com 050901 (min översättning)

Alla ironier och motsättningar som Bushadministrationen medfört för USA har sammanstrålat i den perfekta orkanen Katrina:

1. Katrina är en storm orsakad av den globala uppvärmningen, ett problem som Bush vägrar att överhuvudtaget se (fast ”vingmuttrarna” har ett ”spinn” för det också). Naturligtvis hade inte något som Bush hade gjort kunnat förhindra Katrina, men det kunde ha bidragit till att lindra effekterna av en del framtida stormar. Översvämningarna längs kusten kommer att bli värre, men regeringen Bushs reaktion är att låtsas att allt är hur bra som helst. Vägran att ta vetenskapens rön i beaktande är den genomgående inställningen hos den nuvarande amerikanska regeringen, det gäller såväl dess obefintliga stöd för intelligent design, dess underlåtenhet att ta ekologiska varningar på allvar och dess motstånd mot stamcellforskning.

2. Kriget i Irak innebar att nationalgardet, som normalt skulle påta sig en stor del av katastrofhjälparbetet, befann sig i Irak.

3. Ungefär samtidigt som katastrofen drabbade Gulfkusten, dog 600 till 1000 människor pga paniken som utlöstes av ryktet om en bomb på en bro i Irak. Ingen av dem skulle ha dött om inte USA hade anfallit och ockuperat landet.

4. FEMA (Federal Emergency Management Agency) har nu officiellt visat sig ha förvandlats till en övervakare av Homeland Security. FEMA:s nya jobb som Storebror betyder att de är inkompetenta för sitt gamla jobb, att organisera katastrofhjälp. Man tycks inte ens ha kunnat ordna så att en viktig fördämning förstärktes med sandsäckar. Den nya orwellska säkerhetsstaten har lämnat amerikanerna utan skydd från någon del av de statliga myndigheterna. Mer symbolik: Kanada erbjöd sig att skicka hjälp, vilken avböjdes, inte av något principiellt skäl utan därför att antiterrorbestämmelserna i Homeland Security Act gjorde det omöjligt för den överlastade amerikanska byråkratin att släppa in kanadensarna i landet. Människor kommer nu att börja dö som en direkt följd av de ändrade prioriteringar som orsakats av ”kriget mot terrorn”.

5. Bushs skattesänkningar plus kostnaderna för Irakkriget och Homeland Security ledde direkt till en oförmåga att finansiera reparationer och påbyggnad av fördämningsvallarna runt den snabbt sjunkande staden New Orleans. (”New Orleans is sinking, man, and I don’t wanna swim”). Liksom människorna på Aaimmah-bron är New Orleans ett offer för kriget i Irak.

6. Bush kortade sin femveckorssemester med två dagar, så att han kunde synas leda uppröjningsarbetet. Om han hade behagat avvara fem dagar hade han naturligtvis kanske kunnat göra någon nytta. Men medan folk drunkade satt han och knäppte på gitarren (Nero spelade fiol medan Rom brann). Spelade Bush Led Zeppelin: ”If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break, when the levee breaks I’ll have no place to stay”? Eller kanske Bob Dylan: ”Crash on the levee, mama, water’s gonna overflow, swamp’s gonna rise, no boat’s gonna row”?

7. Det är svårt att missa att det här var skador som drabbade de stater där Bush har haft sitt starkaste stöd. Det är bra att veta att han är opartisk: de människor som stöder honom ligger lika illa till som alla andra. Men de kommer aldrig att ge honom skulden för sin svåra belägenhet, han är ju en ”gudfruktig man”.

8. Medan delar av New Orleans ligger under 6 meter vatten, och situationen i andra städer är ännu värre, håller massmedia Bush om ryggen genom att se plundringen som den värsta delen av problemet! Aldrig slutar de spinna …

Slaget vid New Orleans 1815 var en lysande seger för den ganska unga nationen Amerikas Förenta Stater, dess debutantfest som stor aktör på världsscenen (ämnet för ännu en sång). Sänkningen av New Orleans etthundranittio år senare representerar början till slutet för den amerikanska dominansen, ett slut orsakat av en häpnadsväckande symbolisk samling enfaldiga beslut och misstag från Bushadministrationens sida.

(För de många länkar som artikeln innehåller, gå direkt till xymphora på adressen ovan.)

No comments: