Friday, August 12, 2005

US$, R.I.P.

Amerikanska dollar, vila i frid.
Från xymphora.blogspot.com 2005-08-11

Alla har börjat hacka på de stackars amerikanerna:

1. Sydkorea, som innehar den fjärde största valutareserven i världen, av tradition i amerikanska värdepapper, meddelade i våras att man tänker diversifiera till andra valutor.
2. Ryssland beräknar nu rubelns värde mot en valutakorg som inkluderar den amerikanska dollarn och euron och där euron väger allt tyngre i korgen. Man överväger också att prissätta sin olja i euros i stället för dollar.
3. Kina har meddelat att dess valutakurs kommer att bestämmas genom en valutakorg i stället för att ligga fast mot dollarn. De ingående valutornas tyngdfördelning i korgen är en hemlighet, vilket kommer att ge kineserna möjlighet att i tysthet göra sig av med amerikanska tillgångar utan att utlösa en panik som plötsligt skulle minska värdet av dessa tillgångar. Den amerikanska politiska oppositionen mot kinesernas köp av Unocal kommer att visa sig vara ett mycket dumt drag.
4. I och med Kinas nya taktik, att uppvärdera den egna valutan, kommer troligtvis andra asiatiska länder att börja kurssätta sina valutor efter den kinesiska hellre än mot den alltmer pressade dollarn.
5. Den iranska oljebörsen, en ny internationell oljemarknad där oljepriset kommer att anges i euros i stället för dollar, planerar att öppna våren 2006.
6. Saudiarabien meddelade omedelbart efter kung Fahds död att man tänker ta hem 360 miljarder dollar som investerats utomlands under de senaste 18 månaderna. Naturligtvis investerades merparten i USA, och Saudiarabien kan omöjligen absorbera alla dessa pengar, så det är ett artigt sätt att säga att man ämnar investera sina oljevinster på annat håll i fortsättningen. Detta sätter i all stillhet punkt för systemet att saudiska oljeintäkter investeras i USA. Det har varit till enorm fördel för amerikanerna, och det enda tack saudierna har fått för det är att ständigt anklagas för att finansiera terrorism, en finansiering som inleddes på USA:s enträgna begäran! Ersättandet av prins Bandar — en man som uppfattas som mycket närstående amerikanska intressen, och då speciellt gangsterfamiljen Bush själv — som saudisk ambassadör i Washington är med största sannolikhet också ett tecken på att saudierna har tröttnat på att stötta upp den amerikanska ekonomin och bara få svinhugg tillbaka. Förlusten av den mycket nära vänskapen med saudierna är en annan present som amerikanerna har fått av sionisterna och Bush-administrationen. Ibland kan det vara till hjälp att veta vilka ens verkliga vänner är.

Under de senaste sex månaderna har amerikanerna börjat få en försmak av vad resten av världen anser om den politik som fötts ur de två senaste presidentvalens riggade resultat. Det här är en serie av oåterkalleliga attacker mot den amerikanska dollarns hegemoni. Att tåla korkade politiker kostar pengar.

No comments: